Let op: Dit artikel is bedoeld voor mensen die hun Ledger willen herstellen of kopiëren. Stel je jouw Ledger voor het eerst in? Kijk dan naar onze handleiding.
_______________________________________________________________________________

In sommige gevallen kan het zijn dat je jouw Ledger Nano S opnieuw in moet stellen aan de hand van de backup van 24 woorden die je bij het installeren van de wallet hebt aangemaakt. In dit artikelen leggen we uit hoe je dit kunt doen. Je kunt op deze manier ook een tweede wallet instellen als kopie van je eerste wallet en met beide apparaten dezelfde munten beheren. Op onze blog kun je lezen over de voordelen hiervan.

Voor je begint

Zorg ervoor dat je de seed woorden van je eerste Ledger Nano S bij de hand hebt
Begin met een lege of nieuwe Ledger. Als je apparaat al is ingesteld kun je deze resetten door meer dan 3 keer de verkeerde pincode in te voeren of in de settings van het apparaat. Let er wel op dat er geen munten op het apparaat staan of wees je er bewust van dat deze vervolgens alleen aan de hand van de backup van 24 woorden te herstellen zijn.
Zorg je ervoor dat de firmware van je apparaat up to date is. Wanneer je Ledger Live hebt geopend en je wallet aansluit zal je automatisch te zien krijgen of er een firmware update beschikbaar is en kun je deze eenvoudig installeren. Een uitgebreide uitleg hierover kun hier op de site van Ledger vinden.

Het klonen of herstellen van je Ledger

Sluit de Ledger Nano S aan met de micro USD kabel.
Druk beide knoppen tegelijk volgens de instructies op het apparaat.
Druk nu op het linker knopje boven het cancel icoontje wanneer de vraag "Configure as a new device" op het scherm verschijnt.
Druk op de rechter knop boven het vinkje wanneer er staat "Restore a configuration?".
Kies nu een pincode. Dit kan dezelfde pincode zijn die je eerder gebruikt hebt, maar dat hoeft niet. Uiteraard dien je wel een code te kiezen die je niet vergeet. Bij drie mislukte pogingen zal het apparaat resetten en zul je de seed woorden nodig hebben om je wallet opnieuw in te stellen.

Voor het kiezen van een PIN navigeer je door de opties met het linker en rechter knopje.
Druk beide knopjes in om een getal te selecteren.
Je kunt minimaal 4 en maximaal 8 cijfers invoeren.
Sluit af door het vinkje te selecteren en beide knoppen in te drukken.
Bevestig je PIN door deze nogmaals in te voeren.

Voer nu je seed woorden in op het apparaat.

Kies eerste de lengte van je lijst met seed woorden, 12, 18, of 24 woorden en bevestig door beide knoppen in te drukken.
Kies één voor één de letters van het eerste woord en bevestig elke letter steeds door twee knoppen in te drukken. Herhaal dit totdat het apparaat een woord als suggestie geeft.
Blader nu door de suggesties met het linker en rechter knopje en selecteer het juiste woord door beide knoppen in te drukken.
Herhaal dit proces voor elk van de woorden.
Wanneer je klaar bent met invoeren zul je de melding: "Your device is now ready" te zien krijgen op het scherm van de Ledger Nano S.

Indien je lijst met seed woorden niet werkt

Controleer of je het juiste aantal woorden hebt geselecteerd.
Controleer of je alle woorden in de juiste volgorde hebt ingevuld.
Controlleer of alle woorden die je hebt opgeschreven in de BIP39 woordenlijst staan.

Indien je er toch niet uitkomt zijn wij uiteraard beschikbaar voor advies.