Ik heb per ongeluk Litecoin naar een Bitcoin adres gestuurd van mijn Ledger. Wat nu?

Let op! Het volgen van deze handleiding is geheel op eigen risico. Het is mogelijk dat je je munten kwijt raakt als je computer niet veilig is.

Stap 1

Ga naar https://iancoleman.io/bip39/ en vul bij BIP39 mnemonic de 24 woorden van je Ledger in. Let op! Dit is dus gevaarlijk, als er een keylogger op je computer zit loop je het risico dus al je munten kwijt te raken.

Stap 2

Als je de 24 woorden hebt ingevuld zie je iets verder naar onderen "Derivation Path".
Heb je de Litecoins naar Bitcoin Legacy adres verzonden ->  BIP32
Heb je de Litecoins naar Bitcoin Segwit adres verzonden -> BIP49 of BIP141 (hier komen we later op terug)

Stap 3

Zoek nu onderaan bij "Derived Addresses" het ontvangstadres op van het Bitcoin adres waar je de Litecoins heen hebt gestuurd. Kun je deze niet vinden? Probeer dan de verschillende Derivation Paths bij Stap 2 tot je het adres hebt gevonden. Onthoud op welke regel bij Derived Addresses je het adres hebt gevonden (telling begint bij 0).

Vervolgens scroll je weer naar boven en switch je van BTC naar LTC (zie onderstaande afbeelding).

Stap 4

Download en installeer nu een lokale Litecoin wallet op je computer. Bijvoorbeeld de Litecoin Electrum Wallet.

Maak een nieuwe standaard wallet aan in Electrum en kies bij de onderstaande stap voor "Use public or private keys".

Stap 5

Nu moet je de private key invullen. Deze kun je vinden in de tool die we eerder hebben gebruikt (zie onderstaande tabel). Je vult  hier dus de private key in die overeenkomt met het adres waar je per ongeluk de Litecoins heen hebt gestuurd. Zorg dat je het adres pakt van de juiste regel die je in stap 3 hebt gevonden.

Stap 6

Nu moet je wachten op de synchronisatie met de blockchain en zul je de Litecoin moeten zien. Vanaf de Electrum wallet kun je deze naar het Litecoin adres van de hardware wallet sturen. Succes!