Wat gebeurt er als ik mijn hardware wallet kwijt raak of deze stuk gaat?

Tijdens de installatie van jouw hardware wallet moet je een backup maken van jouw seed. Deze seed genereert alle bijbehorende private keys. Jouw private keys geven jou toegang tot jouw munten (voor elke munt heb je een private key). Doordat deze seed alle private keys genereert is het dus mogelijk om met behulp van de 24 woorden jouw gehele apparaat te herstellen. De hoeveelheid munten die bij jouw adres horen staat opgeslagen op de blockchain, hierdoor weet het apparaat altijd hoeveel munten jij hebt na het herstellen van jouw wallet. Ook indien het bedrijf achter de hardware wallet failliet gaat kun je nog altijd met deze seed bij jouw munten komen.

Bij verlies kun je een nieuwe hardware wallet kopen en dezelfde seed importeren tijdens de installatie. Ook is het mogelijk om jouw private keys in software wallets te importeren. Dit is natuurlijk wel minder veilig.

We raden je aan dit blog artikel te lezen. Hier leggen we iets gedetailleerder uit hoe een hardware wallet precies werkt.

Ledger

Voor de Ledger schrijf je 24 woorden op als seed. Met deze 24 woorden kun je jouw gehele hardware wallet herstellen, inclusief alle verschillende wallets van de munten.

TREZOR

De Trezor One gebruikt een seed van 24 woorden net als de Ledger. De Trezor T gebruikt een seed van 12 woorden. Je kunt wel een seed van 24 woorden inladen op de Trezor T.

KeepKey

De KeepKey gebruikt een seed van 12 woorden.

Digital Bitbox

De Digital Bitbox slaat deze seed op op een micro SD kaartje. De seed is in tegenstelling tot de Ledger, TERZOR en KeepKey alleen te herstellen samen met het wachtwoord (passphrase) van je wallet.